Jak se naučit něco navíc během studia

Matej Kukučka
Matej Kukučka

Posloucháte z každé strany, že dnešní absolventi to na trhu práce nemají jednoduché? Nebo vidíte v konvenčním vzdělávání trhliny a víte, že když chcete udržet krok s dobou a najít si svůj job snů, musíte se naučit i něco nad rámec školních osnov? Jakákoliv motivace vás k tomu povede, určitě nešlápnete vedle, pokud svůj volný čas věnujete doplňkovému vzdělávání.

Prvním krokem k úspěchu, je definovat si, co se vlastně chcete naučit. Pokud je těch dovedností více, je důležité určit si priority, abyste věděli čím začít. Učit se příliš mnoho různých věcí najednou vám ubere mnoho energie a v konečném důsledku nebudete v ničem opravdu dobrý.

Learning new skills
Zdroj: Pexels

Chci na sobě pracovat i mimo školy

Informací je v dnešní době víc než dost, otázka je, jak se co nejjednodušeji dostat k těm relevantním a aktuálním. Za branami školy, zejména ve větších městech, není problém najít různé neziskové organizace, coworkingové prostory, kluby, kavárny a různé jiné platformy, které pořádají přednášky, workshopy a konference na různá témata. Sdružují se tu lidé, kteří chtějí na sobě pracovat, proto zde vládne motivující a přátelská atmosféra. S přednášejícími a lektory můžete diskutovat tváří v tvář a rozšíříte si svou síť kontaktů. Účast na takových akcích však zabírá mnoho času a pokud chcete získat hlubší znalosti, tak se vyplatí připlatit si za komplexnější kurzy, workshopy nebo školení. Kratší jednorázové akce vám sice poskytnou základní obraz o dané problematice, ale na to, abyste v dané oblasti mohli pracovat, musíte projít ještě dlouhou cestu.

Educational Portals
Zdroj: DIYGENIUS

Kvalitní vzdělávání na internetu

Možná si řeknete, že vy na toto nejste, chodit kádě-tudy po přednáškách. A možná jste z menšího města, kde není tolik příležitostí a nechcete za vším cestovat. Vždyť máme internet. Pravdou je, že informací na internetu je dnes více než dost. Je třeba si však dát záležet na jejich kvalitě a aktuálnosti. Zřejmě nemusím vzpomínat Youtube, na kterém najdeme návody téměř na všechno. Často ho používáme jako rychlého pomocníka, ale zřídkakdy ho lze považovat za ucelený zdroj informací k určitému tématu. Toto řeší online vzdělávací platformy. Poskytují kurzy zdarma, za pravidelné předplatné nebo za platbu za jednotlivé kurzy. Placené kurzy mají oproti Youtube a kurzem zdarma většinou výhodu pravidelné doplňování a aktualizovaného obsahu, učebních materiálů, osobního přístupu lektorů a komunity studentů, kteří navzájem diskutují a pomáhají si. K takovým platformám patří například Lynda, která funguje na měsíčním předplatném nebo NDER, kde si můžete předplatit jednotlivé kurzy a k nim pak máte doživotní přístup is aktualizacemi. Kurzy zdarma připraveny špičkovými světovými univerzitami najdete na platformách jako Coursera, EDX, Futurelearn nebo Canvas.net. Nejlépe jsou na tom oblasti jako programování, design, jazyky a online marketing.

Online Courses growth
Růst MOOC ve světě podle počtu nabízených kurzů (MOOC = massive open online course – volně dostupný kurz na internetu s neomezeným množstvím účastníků)

 

Teoretické znalosti nestačí

Shrnuli jsme si, kde všude se dají nabrat znalosti při studiu. Pravdou však je, že nestačí najít skvělý online kurz nebo víkendový workshop. Klíčem k opravdovému osvojení nové dovednosti je pravidelné studium, ponoření se do dané problematiky a zejména aplikace v praxi. Pokud vás studium zcela nevytěžuje, starou dobrou klasikou, jak získat praktické zkušenosti, je stáž v reálné firmě / instituci (při troše štěstí placená). Třeba však počítat s tím, že nabídky na odbornou stáž nepadají z nebe a firmy zřídkakdy vezmou úplného začátečníka. Uchazeč často nemá jak dokázat, že něco umí (a možná opravdu zatím nemá co dokazovat), vždyť přece nikdo učený z nebe nespadl. Skvělým způsobem, jak začít je najít si vlastní projekt týkající se něčeho, co člověka baví a trénovat si své dovednosti na něm. Nevýhodou je, že se možná budete učit pomaleji, než kdyby vám nové věci vysvětloval člověk z praxe. Zdánlivou nevýhodu však může vyvážit vaše motivace z práce na vlastním projektu. Takto “zabetonované” znalosti vám už nikdo nevezme a můžete na ně dále nabalovat.

“An investment in knowledge pays the best interest.” – Benjamin Franklin

Matej Kukučka
Author Matej Kukučka
Matej Kukučka je internetový podnikatel a marketingový specialista, který působí jako CMO & Co-Founder v startupu StreamBee. Je zakladatelem portálu Marketing Player.
Komentáře (0 ) Přidat komentář
Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.