Jak napsat životopis, který Vás prodá?

Matej Kukučka
Matej Kukučka

Životopis je nejdůležitější nástroj, kterým máte šanci zaujmout Vašeho potenciálního zaměstnavatele, protože je to první věc se kterou přijde do kontaktu. Pokud nepošlete životopis, který zaujme, druhou šanci už nedostanete. Nezáleží na tom jak moc byste se dané pracovní místo hodily, protože nebudete mít ani možnost projít přes firemní dveře a dokázat Vaše kvality.

Zivotopis nahlad

Tipy jak napsat životopis, který zaujme

Dejte firmě vědět, že máte zájem právě o DANOU pozici a životopis přizpůsobte

Neposílejte firmám “univerzální” životopisy a motivační dopisy, které pokládáte za vhodné na každou pracovní pozici. Vyhněte se větám jako: “Jsem velmi pracovitý a týmový hráč”. Měli byste se soustředit na přidanou hodnotu, kterou můžete firmě nabídnout. Zvýrazněte praxe a úspěchy, které se týkají a jsou relevantní pro danou pracovní pozici o kterou jste projevili zájem.

Odlište se!

Nebojte se ukázat svou kreativitu a pošlete životopis, který je zapamatovatelném a odlišuje se od ostatních například po grafické stránce. Pokud jste zdatný ve Photoshopu, případně jiných grafických programech, můžete si vytvořit opravdu zajímavý životopis. Ucházíte se o pozici grafika nebo marketingového pracovníka? Tak máte možnost Vaše grafické schopnosti ukázat okamžitě a nečekejte na pohovor.

Tip na vyhledání zajímavých životopisů v Google obrázcích

:interesting curriculum vitae

:graphical resume

Zdá se Vám životopis na obrázku zajímavější než ten Váš v počítači?

Tipy na šablony na životopis

(Doporučujeme si prohlédnout, některé opravdu stojí za to!)

Šablony, které můžete použít zdarma, najdete na stránkách jako například:

Graficky zivotopis
Zdroj: Kickresume

Gramatika

Životopis si po sobě důkladně zkontrolujte. Pokud máte na pár A4 plno gramatických chyb, svědčí to o vaší lhostejnosti a nedostatečném zájmu o pracovní pozici. I když se ucházíte o práci, kde gramatiku potřebovat nebudete, dejte si záležet.

Kontaktní informace

Neuvádějte nepotřebné údaje jako rodinný stav a ujistěte se, že jste uvedli správné kontaktní informace (zejména správný e-mail a telefonní číslo). Měli byste uvést e-mail, který je reprezentativní a ne: kraska456@gmail.com.

Vhodná fotografie

Pokud se rozhodnete přidat do životopisu fotografii, vyberte portrét, který je vhodný do formálního dokumentu. Vyhněte se fotkám ze soukromého života, případně skupinovým fotkám, kde Vás není možné identifikovat. Na fotografií se nemračte, pokud máte možnost vyberte fotografii, kde se usmíváte a vyzařuje z ní pozitivní energie. Pokud nemáte fotografii, která by byla do životopisu vhodná, raději ho pošlete bez ní.

Připojte motivační dopis

Pokud Vám na pracovní pozici opravdu záleží, k životopisu připojte motivační dopis i když to firma přímo nevyžaduje. Nicméně platí totéž jako jsme zmínili výše. Motivační dopis přizpůsobte pro pracovní pozici o kterou máte zájem a neposílejte “univerzální” motivační dopisy, které pošlete dalším 10tim firmám.

Príklad vzoru motivačného listu: https://www.profesia.cz/kariera-v-kostce/motivacni-dopis/motivacni-dopis-v-ceskem-jazyce/

Tělo e-mailu

Pokud se rozhodnete motivační dopis nepřipojit, základní informace (proč jste se rozhodli ucházet o danou pracovní pozici, proč by měli pozvat na pohovor právě Vás, základní informace o Vás) můžete uvést i do těla e-mailu. Určitě zaujmete víc, než když pošlete prázdný e-mail jen s Vaším životopisem.

Aká je optimálna dĺžka životopisu?

Životopis by neměl přesáhnout více než 2 strany.

Pár zajímavých faktů o životopisech nakonec:

  • Průměrná délka prvotního prohlédnutí životopisu personalistou je od 5 do 7 sekund
  • 76% životopisů je zamítnuto kvůli neprofesionální e-mailové adrese
  • Pouze 35% uchazečů o práci je skutečně kvalifikovaných na pracovní pozici o kterou projevili zájem
  • 68% zaměstnavatelů si Vás najdou na Facebooku
Matej Kukučka
Author Matej Kukučka
Matej Kukučka je internetový podnikatel a marketingový specialista, který působí jako CMO & Co-Founder v startupu StreamBee. Je zakladatelem portálu Marketing Player.
Komentáře (0 ) Přidat komentář
Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.