Jak to vypadá se současnými absolventy VŠ

Dominika Jezova
Dominika Jezova

“Zaměstnavatelé snad ještě nikdy nečekali na příchod nových absolventů na trh práce tak netrpělivě, jak je tomu v současnosti. Zájem o čerstvě dostudování uchazeče o práci oproti minulým rokem stoupá “, uvádí ve své zprávě ze dne 20. června 2017 společnost Profesia.

Který obor se vyplatí studovat nejvíce?

Míra úspěšnosti uplatnění absolventů různých Slovenských univerzit a jednotlivých studijních oborů je rozdílná. Zaměstnavatelé mají zájem zejména o absolventy informatiky, strojírenství či ekonomiky. Na konci žebříčku se nacházejí absolventi umění a sportu.
V minulém roce platilo, že životopisy absolventů informatiky byli prohlédnuty v průměru devíti zaměstnavateli. Pro srovnání, životopis umělce zaujal pouhých dvou zaměstnavatelů.

Statistika absolventskych odborov

Absolventi mnohdy nemají zaměstnavateli co nabídnout

Zaměstnavatelé vyčítají současným absolventům zejména ambicióznost nepodloženou schopnostmi, vysoké finanční nároky při nástupu do zaměstnání v porovnání s tím, co mohou zaměstnavateli nabídnout. Kromě toho je to i nižší míra smyslu pro odpovědnost a nekultivované chování.

Na druhé straně zaměstnavatelé vědí ocenit počítačovou gramotnost absolventů, jejich jazykové znalosti, cílevědomost a schopnost přizpůsobit se změnám. Kromě toho se od absolventů očekává znalost výpočetní techniky alespoň na uživatelské úrovni a alespoň minimální znalosti z oblasti managementu nebo ekonomiky. Velmi vítané jsou znalosti i z oblastí jako například psychologie nebo sociologie.

Absolventi kterých vysokých škol jsou nejžádanější?

Na základě průzkumu, který uveřejnil portál Profesia nejvíce prohlédnutí životopisů zaměstnavateli mají absolventi Ekonomické univerzity. Ekonomická univerzita v Bratislavě se může těšit úspěchu i proto, že ekonomové nebo účetní jsou žádáni a potřební v každé společnosti. Kromě Ekonomické univerzity se v TOP3 nachází Slovenská technická univerzita a Technická univerzita v Košicích.

Jaké jsou platové očekávání absolventů?

Rebricek univerzit

Nejlépe platové očekávání mají absolventi Fakulty informatiky a informačních technologií STU, kteří očekávají mzdu v průměru 1348 eur. Z fakult ekonomického zaměření nejvyšší platy očekávají absolventi Fakulty managementu UK, kteří plánují po ukončení školy vydělávat v průměru 1074 eur.

Průměrné očekávané platy absolventů jednotlivých fakult slovenských vysokých škol:

Očakávanie platy absolventov
Zdroj: Profesia.sk, Platy.sk

Na základě kraje, mají nejvyšší průměrný očekávaný plat, ale i nejvyšší průměrný skutečný plat absolventi v bratislavském kraji. Velmi vysoké očekávání mají absolventi v prešovském kraji, kteří očekávají o 12% vyšší plat než je průměrný skutečný plat v daném kraji.

Porovnání průměrného očekávaného platu se skutečným platem (v eur) na základě kraje:

Poravnanie očakávaných a skutočných platov
Zdroj: Profesia.sk, Platy.sk
Dominika Jezova
Author Dominika Jezova
Copywriterka a studentka, která téměř drží v rukách titul žurnalistky. Milovnice kávy, přírody a knih. Začínající blogerka, která přispívá na vlastní web dominikajezova.sk.
Komentáře (0 ) Přidat komentář
Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *.